30 March 2012

The Watcher…


"Terdapat selalu tiap-tiap seorang."86:4

Kepercayaan kepada perkara-perkara yang ghaib merupakan salah satu aspek asas iman kita. "Ia (Imaan / iman) adalah untuk mengesahkan iman kamu kepada Tuhan, malaikat-malaikat, Kitab-kitabNya, Rasul-rasulNya dan hari akhirat, dan percaya kepada Takdir Ilahi sama ada ia baik atau buruk" (Bukhari dan Muslim). Dalam Doktrin Islam, malaikat adalah makhluk dicipta sebenar yang akhirnya akan mengalami kematian, dan umumnya tersembunyi daripada pancaindera kita. Mereka tidak ilahi, mahupun separuh ilahi dan tidak bersekutu Allah. Mereka tidak menyembah atau berdoa kepada, kerana mereka tidak tunaikan sembahyang kita kepada Allah, mereka hanya menyerahkan kepada Allah (SWT) dan menjalankan perintah-Nya. Mereka telah diciptakan daripada cahaya, sebelum penciptaan manusia, dan mempunyai status dan pekerjaan yang berbeza. Para Mlykt tidak makan atau minum, mahupun melakukan mereka pernah tayar menyembah Allah:

"...Mereka tidak berkembang letih.Mereka bertasbihlah kamu kepadaNya tanpa mengenal penat lelah siang dan malam."21:19-20


oh ye..kalau nak tengok video ni tekan kat gambar sebab tuan punya video tak kasi embed.

Para Malaikat dinyatakan dalam Surah di-Tariq adalah penjaga dan jenis saksi. Malaikat pelindung adalah bertanggungjawab untuk melindungi orang yang beriman itu sepanjang hidupnya, di rumah atau perjalanan, tidur atau terjaga. 'Ahli-ahli taurat mulia', atau Angels saksi, adalah bertanggungjawab untuk merekodkan amalan kita, baik dan buruk ...


Sekarang bayangkan langit malam sebagai selimut dan bintang sebagai nyaring lampu melalui banyak cara sinaran cahaya matahari yang sama memaksa mereka melalui duvet kami pada waktu pagi. Sekarang bayangkan bagaimana orang Arab padang pasir akan dicerminkan pada bintang-bintang yang sama, dan kepentingan bintang yang dipegang dalam kehidupan mereka. Langit pertama telah dihiasi dengan bintang. Bintang-bintang memberikan panduan pada waktu malam, apabila ramai orang digunakan untuk mengembara, untuk melarikan diri dari panas terik matahari.

"Demi langit dan malam-pendatang-Apakah yang akan menjelaskan kepada anda apa malam-pendatang?"86:1-2

At-Tariq dalam bahasa Arab bermakna malam-pendatang, orang yang akan bergerak pada waktu malam. Semasa ketibaan beliau, orang-orang di destinasi beliau akan tahu, kerana tidak akan berdiam diri mati sebaliknya. Allah meminta Siapakah yang akan menjelaskan kepada kita (manusia) apa sebenarnya pada-Tariq adalah?


Apabila wa maa adraaka ma digunakan di dalam Al-Quran, ini adalah soalan bahawa manusia tidak akan mempunyai jawapan kepada, dan Allah akan menjawab soalan ini, biasanya dalam ayat berikut.


"Bintang nyaring..."86:3

Kita telah digambarkan malam hitam sebagai selimut, dengan bintang sebagai lampu menindik melalui selimut ini, dan ini dikenali sebagai thaaqib. Satu ulasan yang menarik mengenai ayat ini, yang akan berkembang nanti, bahawa bintang-bintang ini menonton atas kita, adalah saksi bagi menyokong atau menentang kami, banyak dalam cara yang sama sebagai Angels.


"Terdapat selalu tiap-tiap seorang."86:4

Dengan cara yang sama, malaikat-malaikat juga disebut dalam Quran dan Sunnah, sebagai saksi ke atas kita, mencatatkan amal kami. Alayha perkataan bermakna bahawa Malaikat-malaikat ini tidak semestinya ada untuk kita, tetapi dari satu segi mereka terhadap kami, kerana mereka yang menonton atas kita. Mereka tidak penjaga Mlykt dalam erti kata istilah Barat, mereka menjaga maklumat yang kita berikan melalui tindakan kita, mereka adalah Hafiz kami.


Alayha sebelum Hafiz, dan linguistik, ini bermakna bahawa semua orang telah diperuntukkan khas seorang malaikat khusus, dan bahawa ini adalah sebahagian Qadr ciptaan Allah.


Tidak ada nafs tunggal, atau jiwa, yang tidak mempunyai penjaga yang diletakkan di atas. Penjaga ini adalah para Malaikat yang ada bersama kita pada setiap masa. Nafs cuba untuk mengekalkan perkara yang tersembunyi, dan sebagainya diberitahu bahawa walaupun mereka rahsia yang diketahui oleh Allah dan malaikat-malaikat. Tiada apa-apa jua yang tersembunyi. Dalam perkembangan ini, kita harus ingat kita tidak pernah bersendirian, Allah dan malaikat-malaikat melihat kita, di semua tempat dan pada setiap masa kita mempunyai selalu kami. Rasulullah (SAW) memberitahu kita bahawa Allah telah melantik Para malaikat untuk menjaga dan melindungi kita walaupun di dalam rahim."Manusia harus mencerminkan apa yang dia telah diciptakan daripada.Dia diciptakan dari terpancut cecair."86:5-6

Satu lagi perkara yang berkaitan dengan bahasa al-Quran, daafiq bermakna terpancut, atau memancut, dan ini adalah salah satu daripada tema Surah at-Tariq, perkara-perkara yang keluar. Cara menembus cahaya yang sama melalui langit malam dalam bentuk bintang, manusia dicipta dari air yang digambarkan sebagai cecair terpancut yang berasal dari antara tulang belakang dan tulang dada (86:7). Pengetahuan ini, 1400 tahun yang lalu, satu lagi keajaiban Al-Quran.

Di sini kita diberitahu untuk memikirkan mengenai penciptaan kita.

Sebagai peraturan umum, apabila Allah bersumpah dengan sesuatu di dalam Al-Quran kita perlu memikirkan semula pada tarikh tersebut. Di dalam ayat pembukaan surah at-Tariq, Allah bersumpah demi langit dan malam-pendatang. Seperti yang Allah (SWT) bersumpah pada langit, ia merupakan satu petunjuk bahawa kita perlu merenungkan dan memikirkan tentang penciptaan ini, Panduan selanjutnya bahawa langit mempunyai kuasa yang kita tidak boleh memahami, bahawa bintang itu rumah menonton atas kita.

Allah akan bertanya sama kita siapa kita untuk mempersoalkan ayat-ayat-Nya apabila Dia (SWT) mengatakan bahawa kita dicipta dari air yang terpancut, bendalir kotor yang kita mencuci pakaian kami. Manusia tidak mempunyai kurang dari asal-usul merendah diri, dan akan kembali dalam masa kurang begitu juga daripada negeri merendah diri. Dalam cahaya ini, bagaimana kita boleh mempunyai ego? Bagaimana kita boleh mempersoalkan kalimah-kalimahNya? Kami tidak mempunyai pilihan tetapi untuk percaya kepada-Nya dan ciptaan-Nya, termasuk para Mlykt dan perkara-perkara yang ghaib.

Para malaikat ini, seperti yang diperhatikan sebelum ini, yang disebut di seluruh al-Quran:

"Setiap orang mempunyai Malaikat terhadapnya dan dibelakang,mengawasi dia dengan perintah Allah."13:11

"Kami telah menciptakan manusia-Kami sedia mengetahui apa bisikan jiwa kepadanya:Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya,-dengan dua malaikat rakaman,satu disebelah kanan dan sati disebelah kiri:beliau tidak mengucapkan perkataan pun tanpa sentiasa hadir penonton."50:16-18 

"Lebih anda berdiri pemerhati,perakam mulia yang tahu apa yang kamu lakukan."82:10-12

Kesimpulannya, apakah semua ini bermakna untuk kita? Ini adalah ujian kekuatan Imaan kami. Kita semua mesti menerima bahawa kita semua sedang menonton di mana sahaja kami berada, pada setiap masa, tidak kira apa yang kita lakukan. Bukan sahaja kita sedang diperhatikan oleh Allah, dan sesungguhnya yang seharusnya cukup untuk menghalang kami daripada berdosa, tetapi kita mempunyai Angels dengan kami pada setiap masa, merakam setiap perbuatan tunggal, untuk tujuan yang anda boleh membaca blog ini ( inshaAllah ia akan menjadi satu niat yang baik!).

 "Sesiapa yang telah melakukan berat atom's-baik akan melihatnya, tetapi sesiapa yang telah dilakukan 1 atom's yang berat kejahatan akan melihat bahawa." 99:7-8Apabila kita berbuat baik dengan niat yang betul, kita tahu bahawa kita akan menerima ganjaran adil. Dan apabila kita berbuat buruk, manakala melakukan dosa, jika kita benar-benar percaya, kita perlu sedar semasa tindakan bahawa ini adalah salah, dan walaupun kita tidak cukup kuat pada masa yang menghalang diri kita daripada dosa, kita tidak harus mewajarkan kami tindakan. Maka kita perlu sentiasa bertaubat. Langkah seterusnya adalah untuk membuat niat maka tidak pernah melakukan kejahatan yang sekali lagi, dan meminta pertolongan Allah dalam menghalang kami dari berdosa. Barulah kita boleh mencapai kejayaan yang sebenar. Kami sentiasa sedang menonton ...

Malaikat adalah ciptaan Allah yang benar-benar menakjubkan. Jika kita berfikir tentang penciptaan ini menakjubkan, ia hanya boleh mengukuhkan Imaan kami.
SEYES TERIMA KASIH, USHA LAGI,TAK ADA ORANG NAK MARAH PON!

1 seyes betul ey?:

Nur_Ma"Khairatun Hisan" said...

Assalamualaikum wbt.. Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillah WallahuAkhbar... Moge Diberi Iman Yg Kuat.. Teruskan Perjuangan Dik ^_^ MOge Allah Sentiasa bersama kite..